Frederikssund Kommune

Dit byrådsmedlem Jørgen Bech

Nejtak til DSB monsteranlæg

23. april 2024

Intet guld for enden af regnbuen

I debatten om et kæmpe DSB-værksted i Sydbyen, siger Bjørn Tving Stauning et stort JATAK, og mener at det vil være en guldgrube. 

Det handler om et 12 meter højt 30.000 kvm. døgnbemandet værksted med tilhørende 14 km jernbanespor og køremaster. Det er hvad DSB ønsker sig i det åbne land, i den kystnære zone, lige op af Sydbyens store boligområder, et industriområde mangefold større end det nuværende stationsareal. DSB ønsker sig netop dette område, fordi det er den billigste og hurtigste løsning. 

Jeg er uenig i at - uanset hvilket arbejdsplads-argument man fremfører – giver lov til at anlægge dette kæmpe industriområde i den kystnære zone, lige op af beboelse og en fredelig kolonihaveforening. At det skulle være en guldgrube for nogen som helst, er noget sludder. Ingen bør falde på halen over nogle statslige arbejdspladser hos en virksomhed som ikke betaler skat i kommunen. 

Hvis DSB får tilladelsen, så vil det smadre al tillid til den kommunale planlægning og bosætningsstrategi. 

Uanset arbejdspladsargumenter, skal vores borgere kunne stole på at kommunalbestyrelsen henviser industriværksteder til de dertil indrettede områder. 

Jeg har intet imod DSB. Når jeg er så stor modstander af projektet, så er det fordi de vil anlægge det et helt forkert sted. Hvis DSB f.eks. ville føre et spor op langs den kommende motorvej og lægge deres anlæg i industriområdet, så kunne vi måske tale om det? 

DSB sammenligner deres værksted med et stille Tesla værksted. Den slags lokkemad bør man ikke falde for. Selv et autoværksted kan man normalt ikke få lov at lægge i det åbne land i den kystnære zone lige op ad et boligområde. At de så også lokker med en legeplads og lidt ekstra natur, er i mine øjne at tale ned til folk. 

Jeg appellerer til alle i byrådet om at holde fast i spørgsmålet om tillid. Kommunens indbyggere skal kunne have tillid til planlægningen. Selvfølgelig altid rart med ekstra lokale arbejdspladser, men ikke for enhver pris. 

DSB monsteranlæg i Sydbyen Frederikssund