Frederikssund Kommune

Dit byrådsmedlem Jørgen Bech

#standwithukraine

13. marts 2022

Kommunens indbyggere skal vide at byrådet i fællesskab støtter borgerne og vil støtte aktivt op om hjælpen til Ukraine. Her er god og velforberedt hjælp til de ankommende flygtninge et minimum. Sidst men ikke mindst, bør byrådet kunne drøfte emnet i fuld åbenhed, så borgerne kan lytte med

#standwithukraine

Hvad sker der?

Ukraine bombes tilbage til stenalderen. Ufattelige lidelser opleves i nærområdet, få hundrede km fra vores grænse. Den alvorligste sikkerhedspolitiske situation siden 2. verdenskrig. 4 millioner ukrainere på flugt. 20.000 flygtninge forventes til Danmark. De første er ankommet. Danskernes vilje til at hjælpe er historisk stor.  

Også i vores kommune mærkes kæmpe vilje til at hjælpe. Borgere og foreninger melder sig i stort tal. Nogle kører endda for egen risiko til Ukraine for at levere nødhjælp og tage flygtninge med tilbage. De første flygtninge er allerede ankommet i vores kommune.

Allerede for to uger siden foreslog Venstre konkret handling. Desværre er der kun sket meget lidt. Mange spørgsmål hober sig op.

Hvad gør de borgere, der tilbyder gratis bolig? De har ikke fået svar.

Hvilke børnehuse skal tage imod børnene? Hvilke skoler skal tage imod? Hvordan skal lærere og pædagoger forberede sig?

Hvorfor er der ikke taget stilling til tolkebistand fra herboende ukrainere? Hvad med transport? Hvad gør de, som er privat indkvarteret?

På hvilke vilkår stiller kommunen tilbud til rådighed for disse krigsflygtninge?

Hvorfor fik byrådet ikke mulighed for at fremsætte en samlet fordømmelse af Putins invasion?  Symbolsk, ja, men også af betydning for at vise samlet støtte. Hvorfor fik byrådet ikke lov til at behandle sagen? Hvorfor skulle orienteringen ske i hemmelighed?

I det hele taget tusinder af spørgsmål, som vi ikke kan få svar på.

Det helt store spørgsmål er hvilken økonomi, der skal handles inden for? Det er vitalt for hjælpen - og for at vores egne borgere ikke stilles ringere - at der stilles robust økonomi til rådighed. Dette er ikke sket endnu, og det er ganske enkelt ikke godt nok.

Forventningen er at Tina Tving igen vil fortælle at "alt er i orden, og du sparker en åben dør ind."

Et sådant svar er fortsat ikke overbevisende, for andre kommuner har allerede handlet. Hos os sker alt for lidt. Det er ikke ordentligt.

Kommunens indbyggere skal vide at byrådet i fællesskab støtter borgerne og vil støtte aktivt op om hjælpen til Ukraine. Her er god og velforberedt hjælp til de ankommende flygtninge et minimum. Sidst men ikke mindst, bør byrådet kunne drøfte emnet i fuld åbenhed, så borgerne kan lytte med.

Med venlig hilsen

Jørgen Bech, byrådsmedlem (V)